Alle voordelen van een groen dak

02 juni 2021

Je ziet het steeds vaker: groene daken op huizen, schuren en zelfs bushokjes. Maar wat is het eigenlijk precies en waarom zou je dat doen? 

Een groen dak - of sedumdak - is een verzameling van plantjes die door middel van matten op bijvoorbeeld je uitbouw of schuur wordt aangebracht.

Praktische voordelen
Deze extra laag isoleert je huis, koelt het af op hete dagen en beschermt je daklaag tegen zonlicht. Zo gaat het jaren langer mee. Maar ook bij andere uitschieters zoals extreme regen vangt de groene laag een deel van het water op, houdt het gedeeltelijk vast en vertraagt de afvoer naar het riool. Dat verkleint de kans op schade. Kortom: het is ook leuk voor de portefeuille. 

Biodiversiteit
Naast deze praktische voordelen ziet het ook nog eens ontzettend goed uit en is het zeer bevordelijk voor de biodiversiteit. Een sedumdak is een paradijsje voor vlinders en bijen.

Subsidie
Omdat je met een sedumdak bijdraagt aan het watermanagement en de biodiversiteit in jouw omgeving zijn er veel gemeenten en waterschappen die subsidie verlenen voor de aanleg. Het loont dus de moeite om bij jouw gemeente te informeren naar de mogelijkheden.