Stappenplan voor het kopen van je eerste nieuwbouwwoning

18 augustus 2021

Het kopen van een nieuwbouwwoning kan best spannend zijn. Je kan niet eerst door het huis lopen. Soms is het zelfs niet mogelijk om de buurt te bekijken, omdat die ook nog gebouwd moet worden. Dit stappenplan helpt je met de voorbereiding.

Stap 1: Bepaal je budget
Het is afhankelijk van je financiële situatie wat je kunt besteden aan een huis. Niet alleen je salaris, maar ook je spaargeld is een belangrijke factor. Een hypotheekadviseur kan je vertellen wat de bandbreedte is waarbinnen je kunt gaan zoeken. Vergeet ook niet de bijkomende kosten, zoals: advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, aanvragen van de NHG, overbruggingskrediet, notariskosten, maar ook rente tijdens de bouw en meer- en minderwerk.

Stap 2: Zoeken naar een woning
Download de verkoopbrochure van jouw favoriete nieuwbouwproject via de website. Bekijk de buurt ook goed, het is belangrijk om te weten wat er om het project heen gebouwd gaat worden. Ben je tevreden met wat je ziet? Vul dan het inschrijfformulier in of neem contact op met de makelaar.

Stap 3: Bouwtekeningen bekijken
Heb jij een woning toegewezen gekregen, dan kun je de bouwtekeningen gaan bekijken. Wanneer je samen met de makelaar de bouwtekeningen controleert, kun je vaak opties kiezen. Denk aan een grotere badkamer of een uitbouw. Deze extra wensen wordt meerwerk genoemd. Als je zaken weg wilt laten heet het minderwerk. Deze keuzes worden vastgelegd in de meer-/minderwerklijst.

Stap 4: Het contract tekenen
Bij nieuwbouwwoningen heet het koopcontract de koop-/aannemingsovereenkomst. Hierin zijn de rechten en plichten van jezelf en die van de bouwondernemer geregeld. Meer- en minderwerk zijn ook in de overeenkomst opgenomen. Zodra je je handtekening hebt gezet is de koop definitief. Je kunt hier alleen nog vanaf komen als je beroep doet op ontbindende voorwaarden of bedenktijd.

Stap 5: Hypotheek afsluiten
De hypotheek voor een nieuwbouwwoning is niet hetzelfde als die van een bestaande woning. Je hebt te maken met het bouwdepot. De hypotheekverstrekker stort het geld dat nog niet gebruikt hoeft te worden op een bankrekening waarvan je in termijnen betaalt voor de bouw van jouw nieuwe huis.

Stap 6: De bouw
Eindelijk gaat de bouw beginnen! Ga tussentijds regelmatig kijken op de bouwplaats om te zien of alles volgens afspraak verloopt. Als het mogelijk is, kun je meer- en minderwerk het beste al tijdens de bouw controleren.

Stap 7: Oplevering van de woning
Wanneer de bouw is afgerond wordt de woning opgeleverd. Dit is een formeel moment, waarbij je meteen de sleutel van de woning krijgt. Spannend! Meestal vindt er eerst nog een vooroplevering plaats. Als er gebreken zijn, kunnen deze nog voor de definitieve oplevering worden verholpen. Samen met de bouwer wordt er een proces verbaal van oplevering opgesteld waarin eventuele gebreken worden genoteerd. Beide partijen ondertekenen deze. Hiermee aanvaard je de woning, met uitzondering van de genoteerde opleveringsgebreken. De bouwer dient deze gebreken binnen 3 maanden te verhelpen.