De hypotheekrente blijft dalen

09 december 2022

Al voor vijf weken op rij zien we dat de hypotheekrente daalt. Vooral als je je hypotheek langer wilt vastzetten, geniet je van een lagere rente. We nemen je mee in de laatste ontwikkelingen.

Voor wie nu een hypotheek gaat afsluiten is dit een betere tijd dan begin dit jaar. Toen zagen we de rentes alleen maar oplopen: van 1 tot 2 procent in januari naar 4 tot 5 procent eind oktober. In de zomermaanden was er een klein dal te zien.

Dalende hypotheekrentes
Sinds begin november dalen de tarieven weer. Sluit je nu een hypotheek met NHG-garantie af, welke je tien jaar vastzet, dan is de gemiddelde hypotheekrente 4,32 procent. Dat is al 0,07 procentpunt lager dan vorige week en 0,22 procentpunt lager dan begin oktober. Ook als je je hypotheek langer vastzet, bijvoorbeeld twintig of dertig jaar, dan daalt de hypotheekrente. Daar zien we een daling van 0,08 procentpunt ten opzichte van vorige week.

Variabele hypotheekrentes lopen daarentegen welop. Dit komt omdat deze samenhangen met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), welke de laatste maanden zijn rente enkele keren heeft verhoogd. Hierdoor gaat de variabele hypotheekrente ook omhoog.

Verwachtingen voor komende tijd
De verwachting is dat de daling doorzet de komende maanden. Gezien de onzekere markt van dit moment is dit nooit helemaal te voorspellen. De verwachting is in ieder geval dat de hypotheekrente de komende week nog daalt. Dit geldt niet voor de variabele hypotheekrente: deze zal naar verwachting blijven stijgen.