De voordelen van een groen dak

03 juli 2020

Is jouw nieuwbouwwoning of de garage/berging van jouw nieuwbouwwoning voorzien van een plat dak? Overweeg dan eens een groen dak. Dit heeft namelijk diverse voordelen. We zetten ze voor je op een rij.

Isolatie en verkoeling
Een groen dak heeft een isolerende werking. Daardoor blijft het in de winter lekker warm in huis. Daarentegen biedt het in de zomer juist verkoeling. De plantjes absorberen de warmte en voorkomen dat de warmte de woning in trekt.

Beter voor het milieu en de luchtkwaliteit
De plantjes van een groen dak zorgen voor een opname en filtering van CO2. Ook nemen ze fijnstof, zoals kleine stofdeeltjes en pollen op. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit in jouw leefomgeving.

Bescherming van je dak
Een groen dak beschermt je dak tegen uv-straling en extreem weer. Hierdoor gaat het dak langer mee.

Altijd groen
De plantjes van een groen dak zijn winterhard, waardoor ze ook in de winter groen blijven.

Beestjes zijn er gek op
Een groen dak trekt diverse beestjes aan, zoals vlinders, bijen, spinnetjes en torretjes en heeft dus een positieve werking op de biodiversiteit in jouw leefomgeving.

Versterkt de werking van zonnepanelen
In het geval van een langere periode van extreme warmte gaan zonnepanelen minder energie produceren. Bij een groene dak nemen de plantjes warmte op, waardoor de ondergrond onder de panelen koeler blijft. De zonnepanelen blijven hierdoor beter presteren.

Helpt tegen wateroverlast
Een groen dak absorbeert water. Hierdoor wordt de kans op overstroming tijdens een hoosbui verlaagd.

Waardestijging woning + energiebesparing
Dankzij een groen dak stijgt de waarde van je woning. Ook kan het een besparing op de energierekening opleveren.

Tip: In diverse gemeentes kun je subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak. Check dus of dit in jouw gemeente ook mogelijk is!