#Durftevragen: hoe ontlucht ik de verwarming?

19 december 2018

De hele winter - maar zeker met de feestdagen - wil je er warmpjes bijzitten. Verwarmt je verwarming niet meer zoals je gewend bent en hoor je veel borrelende geluiden? De hoogste tijd om deze te ontluchten en bij te vullen!

Als er veel luchtbellen in je leidingen zitten, moet de CV-ketel veel harder stoken om de boel opgewarmd te krijgen en houden. Dat voel je in je portefeuille. Langdurig lucht in de leidingen kan ook roest veroorzaken. Kortom: schuif dit klusje niet te ver voor je uit!

Hoe dan?!
De ketel moet minimaal 15 minuten met alle radiatoren op de hoogste stand draaien. Zet daarna de ketel op de laagste stand en schakel deze uit.

Draai de radiatorkranen dicht en maak met een ontluchtingssleutel de radiatoren open. Let op: deze kunnen onder druk staan en er kan vies water meekomen. Een opvangbakje en handdoek zijn geen overbodige luxe. Zodra er geen lucht meer uit de radiator komt mag je deze weer afsluiten. Herhaal dit bij alle radiatoren.

Bijvullen
Als je de ketel weer inschakelt, kan je zien hoeveel druk er op het systeem staat. Als de druk onder 1,5 bar komt is het noodzakelijk bij te vullen. Bij de CV-ketel vind je een waterkraan en een vulslang. De vulslang sluit je aan op de kraan en laat je vol water lopen ZONDER LUCHTBELLEN. Sluit de vulslang aan op de vulkraan. Dan open je eerst de vulkraan en pas daarna de waterkraan. Check ondertussen het display waar je de waterdruk op afleest. Als het display weer tussen de 1,5 en 2 bar aangeeft, sluit je eerst de waterkraan en daarna de vulkraan. Vervolgens kan je de vulslang verwijderen. Ook hier is het slim een handdoek en emmer binnen handbereik te hebben.

Kind kan de was doen, toch? Veel succes!