Hoe groen ben jij in huis?

20 augustus 2019

Groen zijn: iedereen kan het. Bij de een gaat het wat meer vanzelf dan bij de ander. Maar waar een wil is, is een weg. Zeker als het gaat om energiebesparing. Want in veel huishoudens valt hier nog winst te behalen. Hoe groen ben jij?

Elektrische apparaten, je huis staat er waarschijnlijk vol mee. Ga voor jezelf eens na welke apparaten je allemaal hebt en hoe oud ze zijn. Oude apparaten zijn in veel gevallen namelijk grootverbruikers. Denk aan een oude koelkast of vriezer in de garage die gebruikt wordt als 'extra'. En vergeet ook niet apparaten helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt. In het voorbeeld van de vriezer en koelkast in de garage; als hier geen spullen in gekoeld hoeven te worden, is het natuurlijk onzin om ze toch aan te laten staan. 

Waar ook veel energie aan opgaat, is het verwarmen van je woning. Wist je dat je ongeveer 6% energie bespaart als je de verwarming één graad lager zet? Voortaan dus eerst maar even een lekker warme trui aantrekken voordat je de verwarming z'n werk laat doen. 

En dan hebben we nog de douche. Gemiddeld douchen wij Nederlanders zo'n 8 minuten per keer. Dit kost ongeveer 50 liter warm water. Als je in bad gaat, komt het zelfs neer op het dubbele. Ook hier kun je dus eenvoudig energie besparen door minder vaak en lang te douchen. Of koud douchen, dat kan natuurlijk ook!