Hoe werkt loting bij een nieuwbouwproject?

23 november 2020

Heb jij je ingeschreven voor een woning in een nieuwbouwproject? Dan ben je vaak niet de enige geïnteresseerde. Bij een teveel aan inschrijvers bij een project kunnen er diverse scenario’s volgen. Eén daarvan is loting. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Wettelijk gezien zijn er geen regels vastgelegd met betrekking tot loting bij nieuwbouwprojecten. De regels en procedures kunnen dus per nieuwbouwproject anders zijn. Check dit vooraf bij de verkopend makelaar. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er aan de loting bepaalde voorwaarden hangen. Denk hierbij aan een verklaring van een financieel adviseur, waarmee je kunt aantonen dat je het nieuwbouwhuis kunt financieren.

In- of uitgeloot
Ben jij één van de gelukkigen die is ingeloot? Gefeliciteerd! De koop-/aannemingsovereenkomst kan getekend worden. Na het tekenen van de overeenkomst heb je, afhankelijk van het nieuwbouwproject, nog 3 tot 7 dagen bedenktijd. Wel goed om in de overeenkomst een voorbehoud van financiering op te nemen. Indien je de financiën dan onverhoopt niet rond krijgt, kun je nog afzien van de koop.

Wanneer je bent uitgeloot, betekent dit niet automatisch dat je geen kans meer maakt op een woning in het project. Je wordt dan namelijk op de reservelijst geplaatst. Mocht iemand die wel ingeloot is zich bedenken of de financiën niet rond kunnen krijgen, krijg je - afhankelijk van jouw positie op de reservelijst - alsnog de kans om eigenaar te worden van een nieuwbouwwoning in het project.