Ministerraad stemt in met wetsvoorstel huur en inkomensgrenzen

08 oktober 2019

Op Prinsjesdag zijn verschillende maatregelen aangekondigd om de woningmarkt vlot te trekken. Naar aanleiding hiervan heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel huur en inkomensgrenzen. Goed nieuws voor starters en mensen met lage middeninkomens. 

Wat houdt dit precies in? In het wetsvoorstel staan 4 maatregelen om de kansen op een betaalbare woning voor starters, kwetsbare groepen en lage en middeninkomens te vergroten. 

Zo wordt de inkomensgrens van een meerpersoons- huishouden om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning wordt verhoogd naar €42.000,- . Hierdoor komen gezinnen met een laag middeninkomen sneller in aanmerking voor een betaalbare woning.

Daarnaast kunnen woningcorporaties in de toekomst de huur van mensen met een hoog (midden)inkomen maandelijks met maximaal €50,- of €100,-  verhogen. Deze groep wordt hierdoor gestimuleerd om door te stromen naar een woning die beter bij hun inkomen past, waardoor er eerder woningen vrijkomen voor huizenzoekers die nu op de wachtlijst staan.