Op deze manier geniet je lekker lang van een zomerse tuin!

05 augustus 2021

Inmiddels is het alweer hartje zomer en geniet je volop van een bloeiende tuin. Hoewel je misschien liever gaat genieten van de zon, is het verstandig om nog enkele onderhoudsklusjes in de tuin uit te voeren. Hiermee kun je de levensduur van je planten verlengen.

1. Snoeien!
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het is echt waar: snoeien doet bloeien. Tijdens de zomer is het belangrijk dat je de jonge uitlopers terugsnoeit en de plant in model houdt. Er zijn een aantal planten die in de zomertijd profiteren van een goede snoeibeurt. Denk aan de Wisteria (blauwe regen), druivenplanten, heesters, steenvruchten en pitvruchten. Je kan de bloeitijd van de planten ook verlengen door dode bloemen af te knippen.

2. Bemesten
Planten hebben soms wat extra voeding nodig. Rozen, buxussen en vaste borderplanten zijn erg blij met bemesting in augustus. Ook moestuinplanten hebben hier profijt van! Door die extra bemesting krijgen de planten een boost om nog één keer tot bloei te komen richting het einde van de zomer.

3. Planten in potten en bakken
Voeg wekelijks wat plantenvoeding toe aan het water. Schenk deze bij de planten in potten en bakken. Hier halen je planten de kracht uit om extra bloemen aan te maken en zo lang mogelijk door te bloeien.

4. Zelf compost maken
Planten gebruiken veel voedingsstoffen uit de bodem. Hierdoor ontstaat een tekort dat opnieuw aangevuld moet worden. Compost is een effectieve, ecologische manier om de bodem weer nieuw leven in te blazen! Zelf compost maken is niet moeilijk, maar lees je hier wel even op in!

5. Pas op met water
Het is belangrijk dat je het geven van water met aandacht doet in de zomer. Overdag is de zon erg fel. Hierdoor kunnen planten verbranden door het water. Geef de planten daarom altijd in de ochtend of in de avond water. Op deze manier hebben ze ook tijd om het water op te nemen voordat het verdampt uit de bodem.

6. Pak de zomer door
Sommige planten kun je nu alvast zaaien voor volgend jaar. Als je nu zaait, groeien de planten in het najaar en bloeien ze in het voorjaar. Niet schrikken: in de winter ziet de plant eruit alsof hij afsterft, maar de wortels groeien gewoon door. Je kunt onder andere stokrozen, vingerhoedskruid en duizendblad zaaien.