Tuintips voor de maand december

05 december 2018

De feestdagen komen steeds dichterbij. Om deze reden ligt de focus in december bij de meeste mensen op het gezellig maken van het huis en wordt de tuin al snel vergeten. Toch kan de tuin deze maand nog wel wat extra aandacht gebruiken. We zetten de belangrijkste klussen voor je op een rij.  

1. Bescherm planten tegen de vorst
Voordat het echt gaat vriezen, is het goed om wat voorbereidende maatregelen te treffen. Zorg dat de grond in borders, onder hagen en tussen struiken is bedekt met een dikke laag bladeren. Hierdoor komen planten en struiken de winter beter door. Ook bloempotten hebben extra bescherming nodig. Om te voorkomen dat ze kapot vriezen, raden we je aan om de binnenkant van de pot van noppenfolie te voorzien. Tot slot: heb je rozen op stam, pak deze dan goed in aangezien deze niet winterhard zijn. 

2. Houd je gazon bladvrij 
Ook in december is het belangrijk om je gazon bladvrij te houden. Gras dat onder een laag bladeren bedekt ligt, krijg namelijk geen licht en gaat daardoor eerder dood. Let wel op: probeer niet over het gras te lopen als het bevroren is. Hiermee beschadig je het gazon. 

3. Algemene klusjes
Sluit de buitenkraan af en zorg dat al het water uit de leidingen is. Dit voorkomt het kapot vriezen van leidingen en/of de kraan. Maak daarnaast de dakgoot bladvrij. Tot slot nog een tip om je huis gezellig aan te kleden: wil je besdragende takken van de hulst gebruiken in je kerststukken? Haal dan de mooiste takken naar binnen voordat vogels de bessen aanvreten.