Wat is het nationale isolatieprogramma?

22 april 2022

Op 2 april kondigde het kabinet het nationaal isolatieprogramma aan. Het doel hiervan is dat in 2030 in totaal 2,5 miljoen woningen zijn geïsoleerd. Dit nationale isolatieprogramma helpt huiseigenaren gemakkelijker hun woning te isoleren. Maar wat houdt het in?

Door je huis te isoleren bespaar je jaarlijks veel geld en draag je je steentje bij aan het milieu. Door je huis goed te isoleren houd je op warme dagen de koele lucht binnen en houd je op koude dagen juist de warmte binnen. Hierdoor hoef je niet extra te stoken of te koelen, wat veel energie kost. 

Waarom is dit programma aangekondigd?
Veel Nederlanders willen wel graag isoleren, maar beschikken vaak niet over de juiste kennis, voldoende financiële middelen of raken verstrikt in de complexe subsidiemaatregelen. Via dit programma probeert het kabinet met nieuwe stimuleringsmaatregelen mensen aan te sporen om hun woning te isoleren. In dit programma zitten maatregelen om mensen te ontzorgen, verplichtingen weg te nemen en financieel te helpen.

Wat houdt het precies in?
Het programma focust zich op slecht geïsoleerde woningen, met energielabel E, F en G. In deze drie categorieën bevinden zich op dit moment 1,5 miljoen woningen. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om boven op de landelijke subsidie nog een voucher, tegoedbon of extra korting te geven op isolatie. Ook gaat het kabinet inzetten op slecht geïsoleerde huurwoningen en heeft het de campagne 'verbeter je huis' gelanceerd. Op de bijbehorende website kunnen woningeigenaren eenvoudig de volgende onderwerpen inzien: hun huidige energiezuinigheid, waar ze kunnen verbeteren en wat de kosten en besparingen zullen zijn van deze verbeteringen. Ook staat op deze website informatie over subsidies, financieringsopties en opties voor woningeigenaren met onvoldoende spaargeld. 

Op dit moment ontvangen woningeigenaren alleen subsidie bij 2 of meer isolatiemaatregelen, maar vanaf januari 2023 is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen bij een enkele isolatiemaatregel dit gaat ook gelden voor VvE's.

Verplichting
In het nationaal isolatieprogramma wordt ook gesproken over een verplichting tot het verduurzamen van je woning bij aan- en/of verkoop. Het plan zelf is nog niet volledig uitgewerkt, want vanaf welk energielabel een woning 'goed geïsoleerd' wordt geacht is nog niet uitgewerkt. Dit is daarentegen zeker een onderwerp om in de gaten te houden.