Nieuwbouw in Harmelen


Harmelen is een dorp in de gemeente Woerden in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp wordt doorsneden door de Leidse Rijn, die overgaat in de Oude Rijn. Tevens grenst het aan het Utrechtse stadsdeel Vleuten-De Meern. Harmelen heeft 8.202 inwoners (1 januari 2014) en heeft een oppervlakte van 2.375 ha.
Tot 2001 was Harmelen een zelfstandige gemeente, in dat jaar werd het bij de gemeente Woerden gevoegd. In het buitengebied van Harmelen is de belangrijkste agrarische functie veeteelt. Ook komt er veel fruit- en glastuinbouw voor. Een kleinschalige concentratie van bedrijven op het gebied van technische productie, transport en dienstverlening is te vinden op het bedrijventerrein De Putkop. Dit zijn vooral bedrijven met een lokale of regionale functie.
Huis Harmelen is een voormalig kasteel en ridderhofstad uit 1295 dat verwoest werd en in de 20e eeuw weer is herbouwd.
Oorspronkelijk gebouwd rondom de middeleeuwse kerk midden in het dorp, is de kern tegenwoordig uitgebreid met diverse nieuwbouwwijken. Station Harmelen is een voormalig spoorwegstation. Op vrijdag 27 september 2013 werd Harmelen door de luisteraars van radiozender 3FM uitgeroepen tot het leukste dorp van de provincie Utrecht.
De meest dramatische dag in de historie van Harmelen is de treinramp op 8 januari 1962. Hoewel dit ongeluk bekend bleef als de Treinramp bij Harmelen, vond het plaats op het grondgebied van de toenmalige buurgemeente Kamerik.
De voetbalclub van Harmelen is SCH '44. Ook is er een korfbalclub THOR. Verder zijn er nog tennisbanen, een zwembad, een aantal sportscholen, een manege en een scouting.
Waterstaatkundig viel Harmelen van de middeleeuwen tot in de 20e eeuw in twee delen uiteen: de polders Gerverscop, Breudijk, Oudeland en Haanwijk vielen onder het Groot-Waterschap van Woerden, terwijl Harmelen (Polder Bijleveld), Harmelerwaard en Reijerscop onderdeel uitmaakten van waterschap Bijleveld. De Haanwijkersluis in de Oude Rijn was de grens tussen beide afwateringsgebieden.
Beluister
Lees verder...

Gemeente
Woerden

Inwoners
8.379

ABONNEREN OP NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Harmelen