4 tips om dubbele woonlasten te verlagen of te voorkomen

02 december 2022

Als je een nieuwbouwwoning gaat kopen, krijg je waarschijnlijk te maken met dubbele woonlasten: je huidige hypotheek of huur en de kosten voor je nieuwbouwwoning. Met deze tips kun je de dubbele lasten zoveel mogelijk beperken.

1. Dubbele hypotheekrenteaftrek
Ga je van een koop- naar koopwoning? Je kunt dan zowel van je huidige woning als van je nieuwbouwwoning in aanbouw de hypotheekrente aftrekken. Dit scheelt op het moment van betalen niet, maar je kunt rekening houden met een potje wat je terugkrijgt.

2. Hypotheekrente meefinancieren
In sommige gevallen is het mogelijk om de hypotheekrente van je nieuwbouwwoning mee te financieren in je hypotheek. Dit betekent dat je de hypotheekrente elke maand uit het bouwdepot betaalt, in plaats van direct uit je besteedbaar inkomen. Hierdoor heb je lagere maandlasten, maar uiteindelijk wel een hogere hypotheekschuld. Je hebt dan wel een langere periode de tijd om de kosten te betalen en hoeft niet maandelijks een grote smak geld te betalen.

3. Oude woning verhuren
Als je oude woning nog niet is verkocht maar je al wel in je nieuwbouwhuis woont, dan kun je de oude woning verhuren op basis van de Leegstandwet. Er geldt dan geen uitgebreide huurbescherming waardoor je de huur makkelijker kunt opzeggen als het huis eenmaal is verkocht. Voordat je je huis kunt verhuren heb je wel eerst een vergunning van de gemeente nodig.

4. Intrekken bij familie of vrienden
Niet voor iedereen een ideale optie, maar als je goed door één deur kunt met familie of vrienden wel het overwegen waard. Ook al besteed je maar één maand bij hen, scheelt dit toch al een maand dubbele lasten.