Belangrijke stappen EU voor digitale beveiliging zonnepanelen en deurbellen

22 augustus 2023

Tegenwoordig zie je steeds meer domotica, ook wel digitale smart home artikelen genoemd, in onze woningen. De EU heeft de afgelopen tijd belangrijke stappen gezet voor een verbeterde veiligheid van deze digitale toepassingen. We nemen je mee!

Zonnepanelen die je via een app kunt aansturen, een digitale deurbel met camera, beveiligingscamera's die je live kunt volgen: een kleine greep uit de technologische toepassingen verbonden met het internet in onze woningen. Hartstikke handig, maar deze nieuwe technologiën nemen belangrijke privacy en security uitdagingen met zich mee. Uit de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat het aanpassen van wachtwoorden en het daarmee beveiligen tegen de risico's, lastig is.

Aangescherpte wetgeving security van domotica
Om in te spelen op dit belangrijke thema, hebben EU-landen een onderhandelingsmandaat bereikt over de Cyber Resilience Act: wetgeving die essentiële cybersecurityeisen meegeeft aan digitale producten. Waar fabrikanten voorheen alleen verplicht werden om maximaal vijf jaar gratis veiligheidsupdates te leveren voor hun producten, is dit inmiddels verlengd naar de gehele levensduur van de apparaten. Daarnaast worden producenten verplicht om digitale kwetsbaarheden en incidenten te melden, zodat je je hier zelf tegen kunt wapenen.

Wat kun je zelf doen?
Met de aangescherpte wetgeving wordt jouw privacy gewaarborgd en kun je met een gerust hart gebruikmaken van de gemakken van de technologische toepassingen in je woning. Blijf desondanks zelf altijd op je hoede. Bewaak inloggegevens van bijbehorende apps zorgvuldig, lees tips om je te wapenen tegen beveiligingsrisico's en meld het als je verdachte activiteiten denkt te bespeuren.