Betalen in termijnen bij nieuwbouw: hoe werkt dit?

21 oktober 2022

Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan begin je vaak al met betalen voordat de bouw daadwerkelijk is gestart. Je betaalt een deel voor de grond voorafgaand aan de bouw en de aanneemsom (in opstal) in termijnen. We nemen je mee in de details van deze betalingen.

Wat betaal je voordat de bouw start?
Vaak koop je een nieuwbouwwoning voordat de bouw is gestart. Je betaalt dan, gelukkig, niet direct het gehele aankoopbedrag. Eerst betaal je in één keer de grondkosten, in samenwerking met de notaris en in veel gevallen je hypotheekverstrekker. Hierna begin je, na de start van de bouw, met het betalen van de woning in kleine bedragen in termijnen. Is de bouw al gestart op het moment van aankopen, dan is de kans groot dat je een groter deel in één keer betaalt. 

In hoeveel termijnen ga je betalen?
Je betaalt een termijnbedrag pas op het moment dat het overeenkomende gedeelte van de woning is gebouwd. Hierna ontvang je een factuur, welke je binnen twee weken moet betalen. De laatste termijn vindt plaats vlak voor de oplevering en dient betaald te worden voor de oplevering. Het verschilt per woning hoeveel deze termijnbedragen zijn en in hoeveel termijnen je gaat betalen, bijvoorbeel de hoogte van het aankoopbedrag en de lengte van de bouwperiode. Heeft jouw aanstaande woning het Keurmerk GarantieWoningen, dan is het aantal en het moment van de termijnen vooraf bepaald. Zo betaal je dan voor bijvoorbeeld een eengezinshuis met één woonlaag in vijf termijnen.

Wanneer begin je met het betalen van de termijnen?
Zoals gezegd begin je met de termijnbedragen na de start van de bouw: ook wel de eerste mijlpaal genoemd. Deze bedraagt maximaal 10% van de aanneemsom. Na de start van de bouw volgen meer mijlpalen, zoals het afronden van de vloeren en de buitengevel van alle verdiepingen. Hier zijn ook termijnbedragen aan gekoppeld.

Is het raadzaam om vooruit te betalen?
Het antwoord is simpel: nee. Volgens de wet komen de betalingen overeen met de status van de bouw. Betaal je vooruit, dan betaal je eigenlijk voor een gedeelte van de woning wat nog niet gereed is. Het is daarom ook raadzaam om te controleren of de werkzaamheden zijn uitgevoerd voordat je betaalt. Betaal je vooruit voor iets wat nog niet gereed is en de aannemer gaat failliet, dan ben je je geld kwijt. Een te vroeg betaald bedrag valt namelijk niet onder de insolventiewaarborg van SWK-, BouwGarant en Woningborg.