Heeft het zin om 's nachts de verwarming lager te zetten?

10 maart 2023

Een vraag die iedereen zich zal afvragen met de huidige energieprijzen. We nemen je mee in de voor- en nadelen van het 's nachts lager zetten van de verwarming. Een klein tipje van de sluier: wat voor soort verwarming je hebt maakt enorm veel verschil.

Welk type verwarming heb jij thuis?

Vloer- en wandverwarming
Laten we maar direct met de deur in huis vallen. Heeft jouw woning vloer- of wandverwarming en is jouw woning goed geïsoleerd, dan heeft het 's nachts lager zetten van je thermostaat niet altijd nut. Aangezien het opwarmen van dergelijke verwarming langer duurt dan bij een radiator, heeft het terugdraaien van de temperatuur weinig nut. Daarnaast zal de warmte een goed geïsoleerde woning niet snel verlaten, dus zal je ook op deze manier weinig merken van het lager zetten van de thermostaat. Ga je voor langere tijd weg, dan loont dit uiteraard wel. Houd er dan wel rekening mee dat het opwarmen ook langer duurt als je weer terugkomt.

Verwarming via radiatoren
Heeft jouw woning geen vloer- of wandverwarming, dan kun je gemiddeld per jaar al zo'n € 80 besparen door de thermostaat 's nachts lager te zetten. Als je de temperatuur met één graad Celsius verlaagt, kun je al ongeveer 7% op je stookkosten besparen. Zet de thermostaat een uur van tevoren al naar beneden. Je hebt dan nog lang genoeg een comfortabele temperatuur, aangezien de temperatuur ook weer niet zo snel zakt.

Heb je een slimme thermostaat, dan kun je vooraf een programma instellen waarmee je woning als je 's ochtends opstaat weer lekker op temperatuur is. Een stukje persoonlijk comfort is natuurlijk ook belangrijk.

Jouw gebruik in de gaten houden
Heb je een slimme thermostaat met een app waarin je je verbruik in de gaten kunt houden, dan kun je hier precies je verbruikoverzichten terugzien. Zo kun je bijvoorbeeld een week testen met het 's nachts omlaag zetten van de verwarming. Vergelijk dit met een week waarin je dit (minder) hebt gedaan en bekijk de verschillen in verbruik. Zo weet je precies of het in jouw situatie loont om de thermostaat 's nachts omlaag te zetten.