Kiezen voor nieuwbouw: vrij op naam (v.o.n.)

03 oktober 2023

Ben je aan het oriënteren voor een nieuwe woning, dan zie je het vast vaak langskomen: vrij op naam of 'v.o.n.'. Het vrij op naam kopen is een fijn voordeel van het kopen van een nieuwbouwwoning. Maar wat houdt het eigenlijk precies in?

Wie verantwoordelijk is voor het betalen van de kosten voor de aankoop van een woning verschilt bij nieuwbouw of bestaande bouw. Koop je een bestaande woning, dan is de koper verantwoordelijk voor deze kosten. Dit wordt ook wel 'kosten koper' genoemd. Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan neemt de verkopende partij deze kosten op zich:
1. Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom)
2. Notariskosten leveringsakte
3. Notariskosten voor jouw inschrijving bij het Kadaster

In alle gevallen zijn financieringskosten wel voor eigen rekening, zoals advies- en bemiddelingskosten voor een hypotheek of de notariskosten voor de hypotheekakte. Deze kosten maak je daarentegen ook als je een bestaande woning koopt.

Wat scheelt dit uiteindelijk in je portemonnee? In vergelijking met bestaande bouw zijn de totale kosten voor de aankoop van de woning een stuk lager bij nieuwbouw. Bij nieuwbouw bedragen deze kosten meestel 3% van de koop-/aanneemsom, bij bestaande bouw kan dit oplopen tot 6%. Dit kan dus flink geld besparen.