Maak een lichtplan voor je nieuwbouwhuis

15 december 2023

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht en ga je aan de slag met de inrichting? Vergeet dan niet om ook na te denken over de verlichting. Verlichting werkt zowel functioneel als sfeerverhogend. Door een lichtplan te maken, kun je de juiste verlichting per ruimte bepalen.

Een lichtplan maak je als volgt:

Stap 1: de plattegrond
Begin je lichtplan met het maken van een plattegrond van de verschillende ruimtes in jouw nieuwbouwhuis. Geef op de plattegrond aan op welke plekken je meubels wilt plaatsen en waar je een spiegel/schilderij wilt ophangen. Markeer daarnaast de plekken waar aansluitingen en stopcontacten komen en geef aan welke activiteit waar plaatsvindt. Een werkkamer heeft bijvoorbeeld meer functionele verlichting nodig dan de slaapkamer.

Stap 2: de basisverlichting
De tweede stap is het aangeven van de basisverlichting. Bij basisverlichting is het belangrijk dat het de gehele ruimte goed verlicht met zo weinig mogelijk schaduwwerking. Wanneer je kiest voor basisverlichting met een dimmer, dan heb je nog de mogelijkheid om hiermee de sfeer in de ruimte aan te passen.

Stap 3: de functionele verlichting
In de derde stap geef je de functionele verlichting een plek. Denk bij functionele verlichting bijvoorbeeld aan een leeslamp naast de bank of een lamp boven de eettafel. Hierbij is het goed om er rekening mee te houden dat goed leeslicht minimaal 60 watt is. Ook bij functionele verlichting kan een dimmer goed worden toegepast, zodat je de lichtsterkte kunt aanpassen op momenten dat het functionele licht niet nodig is.

Stap 4: de finishing touch
Voeg als laatste nog de sfeerverlichting toe aan je lichtplan. Sfeerverlichting kan gebruikt worden om een specifiek item in de ruimte te verlichten. Daarnaast kan sfeerverlichting ook een decoratieve functie hebben. Bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een lamp met een opvallend armatuur of een speciaal lichteffect.

Extra tips
- Kies voor verlichting dat past bij de rest van je interieur. Zo creëer je eenheid.
- Stem de hoeveelheid licht af op het kleurgebruik in de ruimte. Wanneer je een ruimte hebt met lichte kleuren, zullen deze het licht reflecteren. Donkere kleuren absorberen juist het licht, waardoor hier meer verlichting gewenst is.
- Wanneer je een combinatie maakt van bijvoorbeeld inbouwspots in het plafond en vloer- en/of wandlampen, krijg je verlichting op verschillende niveaus. Hiermee zorg je voor een prettige balans in de ruimte.
- Indirect licht zorgt voor een ruimtelijk effect. Wanneer je een ruimte groter wilt laten lijken, werkt het dus goed als je kiest voor verlichting dat indirect licht verspreidt.