Proces-verbaal van oplevering bij nieuwbouw

20 september 2023

Bij de oplevering van je nieuwbouwhuis vindt een opleveringskeuring plaats en wordt mogelijk een proces-verbaal van oplevering opgesteld. Dit is minder spannend dan het klinkt. Het helpt om jouw droomwoning zo perfect mogelijk op te leveren.

Zodra het tijd is voor de oplevering van jouw nieuwbouwwoning spreek je met de aannemer/opdrachtnemer af bij je nieuwe huis (eventueel samen met een bouwkundige). Samen lopen jullie een rondje door jouw nieuwe woning om te controleren of alles in orde is. Soms komt het voor dat iets niet helemaal is zoals het hoort te zijn, denk bijvoorbeeld aan een kras in een ruit of een deur die niet helemaal goed sluit. Komen jullie inderdaad iets tegen, dan wordt dit vastgelegd in het proces-verbaal van oplevering.

Aan het einde van de oplevering ondertekenen beide partijen het document. Door ondertekening accepteer jij als koper het nieuwbouwhuis (uiteraard met uitzondering van eventuele punten die in het proces-verbaal zijn vastgelegd) en verklaart de aannemer/opdrachtnemer de vastgelegde punten binnen de afgesproken termijn te herstellen. Dit termijn vind je terug in de koop-/aannemingsovereenkomst en is meestal 3 maanden. Als koper heb je in dit geval het recht op de 5%-regeling, waarmee je 5% van de koopsom mag achterhouden in een depot bij de notaris of via een bankgarantie tot de vastgelegde punten zijn hersteld.

Het proces-verbaal van oplevering is dus een belangrijke stap in het proces van oplevering om te zorgen dat jij jouw woning helemaal naar wens kan betrekken.