Ventilatie in huis, van levensbelang!

19 mei 2023

Goede ventilatie in huis is essentieel voor een gezond en comfortabel leefklimaat. Zonder dat je het direct merkt, kan ongezonde lucht of schimmel op de muren zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en longklachten bijvoorbeeld. Ventileren dus!

Overal komt ongezonde lucht vrij. Door rook, door te koken, als er gelijmd of geschilderd wordt. En zelfs ademen zorgt al voor een toename van vocht en CO2. Door te ventileren wordt vervuilde en vochtige lucht afgevoerd en verse, schone lucht aangevoerd. Dit is belangrijk voor de gezondheid, maar ook voor het voorkomen van schimmel en het verminderen van het risico op allergieën.

Hoe ventileer je?
Er zijn verschillende manieren om te ventileren. Natuurlijke ventilatie doe je door simpelweg ramen en deuren open te zetten of via ventilatieroosters. Mechanische ventilatie maakt gebruik van ventilatiesystemen die automatisch lucht afvoeren en aanvoeren. Controleer regelmatig of de ventilatie in huis nog goed werkt en voldoende is. Maak roosters en filters schoon, vervang ze op tijd en zorg dat de afvoerkanalen niet verstopt raken. Ook is het goed om te weten dat bij isolatie van een woning de ventilatie extra aandacht verdient, omdat de natuurlijke luchtstroom dan minder goed kan plaatsvinden.

Tips
Je kunt de luchtkwaliteit in huis verbeteren door regelmatig te luchten en goed schoon te maken. Rook niet in huis en probeer oude vloerbedekking of vloerkleden te vervangen. Ook open haarden en houtkachels zorgen voor schadelijke deeltjes in de lucht, gebruik deze dus niet al te vaak.