Zo creëer je het beste tuinontwerp

24 februari 2023

Jouw nieuwbouwwoning is bijna klaar voor de sleuteloverdracht. Heb je een woning gekocht met een tuin, dan is de kans groot dat de tuin bij oplevering enkel bestaat uit een stuk grond met een tuinhek eromheen. Met deze tips design jij snel jouw droomtuin!

Trek je in je nieuwe woning, dan is de kans groot dat je ook meteen met je tuin aan de slag wilt. Waar moet je rekening mee houden bij een tuinontwerp?

Hoeveel leefruimte heb je nodig?
Begin met deze vraag om te bepalen hoe veel terrasruimte je nodig hebt en hoe veel ruimte je vervolgens overhoudt voor planten en accessoires. Wil je een groot tuinfeest kunnen geven of is een kleine patio voor twee personen ook voldoende? En ga je dan voor een grote loungeset of is een tafel met een aantal stoelen ook voldoende? Zo kun je bepalen hoe veel m² van je tuin waarvoor invult.  

De juiste hoeveelheid planten
Bij een leeg stuk grond heb je al snel de neiging om deze direct vol te zetten met de mooiste planten en bomen. Dit kun je echter beter niet doen. Geef planten de ruimte om te groeien. Heb je liever geen kale tuin met lege plekken, dan kun je er tijdelijk voor kiezen om snelgroeiende, maar kortlevende planten te poten, zoals een vlinderstruik.

Kies de goede ondergrond
Wil je bestrating in je tuin aanleggen, zorg dan voor een stevige ondergrond. Je wilt niet dat je keurig aangelegde tuinpaadje na enkele jaren scheef begint te liggen. Net als gladde oppervlaktes waar je in de winter overheen glibbert of los liggende stenen. Daarnaast is het goed om verharde oppervlaktes altijd licht heilend te maken, om te voorkomen dat water erop blijft liggen.

Wel of niet voor gras gaan
Bedenk of je gras wilt aanleggen in je tuin. Houd er hierbij rekening mee dat gras onderhouden arbeidsintensief kan zijn. Daarnaast geeft het je tuin wel een gezellige sfeer en is het voor kinderen heerlijk om op te spelen. Heb je geen tijd voor het onderhoud, dan kun je ook kunstgras kiezen. Of maak de keuze voor een grote border met planten om jouw tuin toch een natuurlijke uitstraling te geven.

Verlichting om het af te maken
Iets waar je waarschijnlijk niet direct aan denkt: tuinverlichting. Dit maakt de look&feel van jouw tuin echter wel af. Vooral als je een grote tuin hebt, kan het een behoorlijk donker geheel worden als je niet de juiste verlichting aanbrengt. Goede verlichting is goede inbraakpreventie en het is een stuk fijner om 's avonds in je tuin te zitten of erdoorheen te lopen. Je kunt kiezen voor lampen die je aan de gevel bevestigt, spotjes in de tegels of tussen de planten of terrasverlichting. Ook kun je werken met een lichtsensor, waardoor het licht automatisch aangaat als er in de buurt beweging wordt gedetecteerd.