Zo wordt jouw zomerse terras een daverend succes

21 april 2023

Is jouw nieuwbouwtuin nog een grote zandbak en probeert de zon jou steeds meer naar buiten te trekken? Nu is de tijd om aan de slag te gaan met het aanleggen van jouw terras voor de zomer. Wij helpen je op weg met vijf tips.

Een fijn terras is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je tuin, hier zal je immers veel tijd doorbrengen. Voor een kop koffie in de zon of een gezellige BBQ met vrienden. Een terras moet mooi zijn, maar natuurlijk ook functioneel. Met de volgende tips komt jouw zomerse terras steeds dichterbij.

Alles begint bij inspiratie
Helemaal vanaf 0 beginnen kan lastig zijn. Gelukkig zijn er genoeg websites en apps waar je de nodige terrasinspiratie kunt vinden. Laat je echter niet te veel wegvoeren door de mooie platen, maar kijk ook naar de mogelijkheden in jouw tuin. Wel zijn dergelijkse inspiratiekanalen perfect om in kaart te brengen wat er mogelijk is: betontegels, sierbestrating, vlonders, tuinmuurtjes, vijvers, beplanting, tuinmeubelen, zonwering, buitenhaarden, overkappingen, decoratieve zaken en uiteraard verlichting. Sla interessante opties op en gebruik deze om jouw terras vorm te gaan geven.

Stel je budget vast
De nodige inspiratie is opgedaan. Nu is het zaak om in kaart te brengen hoeveel budget je kunt en wilt besteden aan jouw zomerse terras. Wanneer je hebt bepaald hoeveel je maximaal wilt uitgeven, kun je het budget gaan onderverdelen in de volgende zaken: arbeid, grondwerk, bestrating, beplanting, tuinset, aankleding en eventuele extra's. Je kunt de onderdelen ook prioriteren: welke onderdelen moeten er meteen worden aangepakt en welke onderdelen kunnen later, zoals bijvoorbeeld aankleding.

Het eerste ontwerp
Weet je je stijl en budget, dan kun je overgaan op het eerste ontwerp. Begin met een grof ontwerp, met een bovenaanzicht. Bedenk als eerste de vorm en afmetingen van het terras en waar tuinmeubelen komen te staan, waarna je daarna rekening gaat houden met de verhouding tot de rest van je tuin. Je wilt het liefst niet dat je hele tuin een terras wordt, maar er moet wel voldoende ruimte zijn om bijvoorbeeld rondom de buitentafel te kunnen lopen. Denk ook alvast na over de soort tegels, plantenbakken en verlichting dat je wilt gaan gebruiken.

Schets uitwerken
Nu het ontwerp er ligt, kun je gaan schetsen. Dit kun je zelf doen, met behulp van online schetsprogramma's of door een tuinexpert laten doen. Zo geef je je ideeën steeds meer vorm en kun je hierna overgaan tot de echte uitvoering van jouw terrasproject.

Planning en voorbereiding
Het idee ligt er! Nu is het tijd om een inschatting van de werkzaamheden te maken en het benodigde gereedschap aan te schaffen, net als de benodigde materialen en tuinmeubels. Let erop dat er altijd levertijd op deze producten zit. Wordt een onderdeel van het terras te specialistisch om zelf aan te pakken, dan kun je hier ook altijd een hovenier voor inschakelen. Maak uiteindelijk een grove planning wanneer je wilt beginnen, wanneer alles geleverd wordt, welke werkzaamheden je wanneer uit gaat voeren en wanneer je verwacht klaar te zijn.

Dat wordt een heerlijke zomer. Geniet van je terras!