Dit zijn de 3 grootste energievreters in jouw huis!

24 maart 2023

We willen allemaal geld besparen op onze energierekening en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Maar wist je dat sommige apparaten en gewoonten in jouw huis een groot deel van jouw energierekening vormen? Wij nemen je mee!

Het identificeren van deze energievreters is de eerste stap in het verminderen van jouw energieverbruik en het verlagen van jouw energierekening. We zetten ze op een rijtje en geven je tips hoe je energie kunt besparen op deze gebieden.

Verwarming
Op nummer één staat, de verwarming! Je hoort deze al menig maal voorbijkomen. Er kan al snel 60% van je energie opgaan aan warmte. Het verlagen van je thermostaat met slechts één graad kan al een groot verschil maken op jouw energierekening. Dit ligt echter wel aan welke soort thermostaat je thuis hebt. Benieuwd hoeveel het scheelt om je verwarming ’s nachts uit te zetten? Lees dan ook dit artikel!

Koelkast en vriezer
Je koelkast en vriezer zijn ook grote energieslurpers. Maar tevens, je kunt ook niet zonder! Een nieuw model zorgt er al snel voor dat je per jaar aardig wat geld kan besparen, aangezien deze modellen vaak energiezuiniger zijn. Zorg er daarnaast voor dat je de vriezer regelmatig ontdooit, zo hoeft de vriezer minder hard te ‘werken’. En qua locatie? Zet je vriezer en koelkast niet tegen de muur of naast de verwarming – zo kunnen ze makkelijker hun warmte kwijt. Elke euro telt, toch?

Vaatwasser
Dan maar met de hand? Ja – handmatig afwassen is een manier om minder water en energie te gebruiken. Gelukkig zijn er daarnaast ook nog een paar andere tips om energie te besparen, terwijl je je vaatwasser wel gewoon gebruikt. Zet hem bijvoorbeeld op de eco-stand. Het programma doet er langer over, maar doordat de temperatuur veel lager is en je hierdoor minder energie nodig hebt om tot de juiste temperatuur te komen, bespaar je al veel geld. Gebruik je vaatwasser alleen als deze volledig gevuld is en laat de vaat zelf drogen in plaats van het droogprogramma van de vaatwasser te gebruiken. En als laatste: reinig regelmatig het filter zodat deze zo efficiënt mogelijk blijft werken.