Hoe voorkom je vocht in huis?

27 januari 2022

Wanneer het winter wordt, hebben mensen vaker last van een hoge luchtvochtigheid in huis. Dit is niet alleen slecht voor de woning, maar ook voor je gezondheid. Hoe voorkom je een vochtig huis?

Luchtvochtigheid wordt vaak veroorzaakt door optrekkend/doorslaand vocht, condensatie, lekkage en koudebruggen. Lekkage zorgt uiteraard voor een vochtig huis. Condens wat komt door koken en douchen zal geen verrassing voor je zijn, maar wat is nu optrekkend/doorslaand vocht? Of een koudebrug? Optrekkend vocht is vocht dat via de fundering of spouwmuren omhoogtrekt. Doorslaand vocht is vocht dat van buiten af via de gevel door de muur naar binnen komt. Koudebruggen zie je meestal bij ramen, aangezien koudebruggen onstaan op plekken waar warme lucht door een koud oppervlakte wordt afgekoeld, waardoor druppels ontstaan. Maar hoe ga je dit allemaal tegen? We hebben 4 tips voor je op een rijtje gezet!

1. Zorg voor een constante binnentempratuur
Het is belangrijk om de binnentempratuur boven de 15°C houdt, want hoe kouder de woonruimtes, hoe sneller de luchtvochtigheid zal toenemen. Als je de woning kouder laat worden dan 15°C zullen de muren dusdanig afkoelen, waardoor steeds meer lucht zal condenseren op de muren en andere koude oppervlakten. Hierdoor neemt uiteindelijk de luchtvochtigheid toe. Probeer de binnentempratuur dus zo constant mogelijk te houden. Dit zorgt niet alleen voor drogere lucht, maar ook voor een lekkerder woonklimaat.

2. Zorg voor goede ventilatie
Ventilatie is belangrijk voor de luchtkwaliteit en om luchtvochtigheid te voorkomen. In nieuwbouwhuizen is goede ventilatie essentieel, omdat kieren en naden extra goed zijn afgedicht. Door de vieze, vochtige lucht af te voeren en de schone, droge lucht naar binnen te laten voorkom je vochtigheid in huis en kan je energie besparen, aangezien droge lucht makkelijker te verwarmen is dan warme lucht. Snelle tip: Ventileer meer als er veel mensen in huis zijn, of als je net gedouched of gekookt hebt. Zo heb je het minst kans op een vochtig huis.

3. Schilder met vochtwerende verf
Indien je van plan bent om je woning te gaan schilderen, kijk dan eens naar vochtwerende verf. Deze verf houdt condensatievocht dat via de muren binnendringt tegen en voorkomt zo lelijke plekken op de muur. Deze verf is verkrijgbaar voor binnen- en buitenmuren. 

4. Plaats een luchtontvochtiger
Heb je een zeer vochtige ruimte of een ruimte zonder raam, overweeg dan om een luchtontvochtiger te plaatsen. Dit apparaat trekt de vocht uit de lucht en zorgt voor een drogere lucht in huis. Het vocht wordt in het apparaat opgevangen en afgevoerd via een slang of opvangbak. De goedkopere, tijdelijke oplossing is de zogenoemde 'vochtvreter'. Dit is een bakje met daarin calciumchloride. Deze stof trekt waterstofgassen uit de lucht en zet het om in water, wat in het opvangbakje terecht komt. Zoek je iets voor de lange termijn, denk dan eens over een mechanisch ventilatiesysteem, wat het gehele huis ventileert en zo vrij van vocht houdt.