Je eigen droomhuis (laten) bouwen? Volg deze 5 tips!

04 juli 2019

Als zelfbouwer aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een woning die helemaal bij je past. Is dit ook jouw droom? Lees dan nu 5 tips hoe je probleemloos aan de slag kunt gaan.


 1. Onderzoek doen
  Het bouwen van een eigen huis brengt veel keuzes met zich mee. Grondig onderzoek doen en de tijd nemen bij het treffen van de voorbereidingen is daarom belangrijk. Zorg dat je weet wat de (vergunning)regels zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 2. Laat je inspireren
  Kijk om je heen naar huizen en zet je wensen op papier. Wat voor soort woning wil je? Hoeveel kamers heb je nodig? Daarnaast kun je ook raad en advies vragen aan mensen die al klaar zijn met hun bouwavontuur. Dit helpt je bij het maken van de juiste keuzes.

 3. Budget bepalen
  Nadat je de plannen concreet op papier hebt gezet, is het belangrijk om te weten wat je budget is. Laat je informeren en adviseren over de hypotheek om zo een realistische begroting op te kunnen stellen. De kosten voor de grond en de bouw zelf liggen voor de hand, maar je moet ook rekening houden met o.a. aanleg bestrating en nutsvoorziening.

 4. Pro’s inschakelen
  Zoek een aannemer die bij je past en waarmee je de uitdaging aan wilt gaan. Vergeet daarnaast ook niet om de afspraken goed op papier te zetten, dit voorkomt onduidelijkheid.

 5. Betrokken blijven
  Het is belangrijk om altijd betrokken te blijven bij het proces. Bekijk de bouwplaats regelmatig en plan vaste contactmomenten in met je aannemer, zodat het proces van de bouw naar wens blijf verlopen.