Makkelijk energie besparen met raamfolie

16 december 2022

De temperaturen liegen er niet om: de koudste tijd van het jaar is begonnen. Dat betekent ook dat de verwarming een tandje hoger moet. Andere manieren om op de energiekosten te besparen zijn meer dan welkom. Heb je al eens raamfolie overwogen?

Met een simpele folie voor je raam kun je veel warmteverlies voorkomen. En deze folie is al voor een paar euro te koop in de winkel. Zonde dus om te laten liggen!

Wanneer is raamfolie vooral effectief?
Bij huizen met enkel glas of woningen met een ouder type dubbelglas behaal je extra winst met raamfolie. Hier ontsnapt er meer warmte naar buiten. Met enkel glas wordt er hierdoor maar liefst 35% minder warmte doorgelaten. Bij dubbelglas gaat het om 20%. Je kunt de raamfolie ook in de zomer laten zitten; ook dan werkt het nog isolerend om juist de warmte buiten te houden.

Veel nieuwbouwwingen hebben HR++- of triple glas. Hier houdt isolatiefolie minder tegen, wat logisch is, gezien de al goed isolerende werking van de ramen. Toch: alle beetjes helpen. En heb je een klein raampje in de schuur of aanbouw, bijvoorbeeld, dan kun je ook overwegen de raamfolie hiervoor te gebruiken.

Beste afstand tot het raam
Het is erg belangrijk om te letten op de afstand tussen de folie en het raam. Hoe kleiner de afstand, hoe beter. Het is wel belangrijk dat er ook nog ventilatie binnenkomt.

Andere mogelijkheden
Naast raamfolie kan een voorzetraam ook uitkomst bieden. Je kunt deze zelf maken of kant-en-klaar in de bouwmarkt kopen. De investering is iets groter dan bij het opplakken van folie: een voorzetraam moet opgemeten, gezaagd en geschroefd worden. Het voorzetraam bestaat uit een frame waartussen je raamfolie aanbrengt, met twee isolerende luchtlagen ertussen.