Tips voor jouw ideale thuiswerkplek

11 oktober 2021

Ondanks dat kantoren weer meer geopend worden, kunnen we het thuiswerken niet meer weg denken. Voor een aantal van ons is dit zelfs een blijvende situatie. Met onze handige tips creëer je de ideale thuiswerkplek of geef je je huidige plek een boost!

Heerlijke thuiswerkplek zonder extra kamer
Niet in ieder huis is een extra kamer beschikbaar die omgetoverd kan worden tot een kantoor. Toch zijn er voldoende manieren om zonder aparte ruimte een fijne werkplek te creëren, zonder dat dit aan de eetkamertafel is. Plaats bijvoorbeeld een bureau of werktafel in de woonkamer en scherm deze af met een scheidingswand of -kast. Ook kun je een uitklapbaar bureau in een (wand)kast maken, zodat deze helemaal niet in het zicht is als je niet aan het werk bent. Op deze manieren creëer je een aparte ruimte die je na je werkdag kunt verlaten.

Je plek in jouw eigen stijl
Het fijne aan thuiswerken is dat je je werkplek helemaal zelf kunt stylen. Je zit niet vast aan de standaard bureau's op kantoor. Richt je werkplek gezellig in met plantjes en kunst aan de muur. Zorg er wel voor dat het geen rommeltje wordt. Berg papieren bijvoorbeeld op in een ladenkastje of ordner op je bureau. Zo is thuis werken meteen gezellig.

Maak het jezelf comfortabel
Kies een goede (ergonomische) bureaustoel voor voldoende comfort, in plaats van een stoel van de keukentafel. Stel de stoel- en bureauhoogte goed af, zodat je niet in je scherm gaat kruipen en last krijgt van je rug. Zorg er als laatste voor dat je beeldscherm op de goede hoogte staat (tip: de balk van je webbrowser moet op ooghoogte zitten) aan de hand van bijvoorbeeld een monitorarm. Leent jouw werkplek zich niet voor de montage van een monitorarm, hoog dan je beeldscherm op met bijvoorbeeld een boek.

Voldoende licht in jouw eigen kantoor
Last but not least: het licht. Het is super belangrijk dat je werkplek niet te donker is. Dit kan zorgen voor vermoeidheid, verminderde concentratie en hoofdpijn. Een goed verlichte plek zorgt er tevens voor dat je je energiek voelt om aan het werk te gaan. Plaats je bureau naast een raam of deur voor natuurlijk daglicht. Als dit niet mogelijk is, zorg dan voor voldoende licht met spotjes in het plafond, een bureaulamp of een grote staande lamp.