Verdrijf de warmte uit je huis met deze tips

11 augustus 2020

Buiten is het tropisch warm en de eerste hittegolf van 2020 is een feit. Hiermee lopen ook de temperaturen in huis behoorlijk op. Is het bij jou binnen ook zo warm? Deze tips kunnen je helpen om de warmte uit je huis te krijgen.

Open de ramen en deuren
Zet deuren en ramen tegen elkaar open zodra de temperatuur buiten lager is dan binnen. Zo kan het lekker doortochten. Doe daarnaast, als je gaat slapen, de gordijnen niet helemaal dicht. Zo blijft de luchtstroom mogelijk. Loopt de temperatuur ’s ochtends weer op? Doe alles dan weer goed dicht (ramen, luxaflex, etc.).

Maak gebruik van een ventilator
Een ventilator zorgt voor verdeling van de lucht. Hierdoor voelt deze minder warm aan. Zet eens een koelelement of een bevroren flesje voor de ventilator. Dit zorgt voor een extra koel briesje. Daarnaast kun je met een ventilator koele lucht van buiten naar binnen trekken. Zet hiervoor het raam open (zodra het buiten koeler is dan binnen) en richt de ventilator op de hoogste stand richting de gang. Je kunt de ventilator ook voor het raam zetten, zodat warme lucht naar buiten wordt geblazen.

Stel het schoonmaken even uit
Een stofzuiger geeft veel warmte af tijdens het gebruik, wat invloed heeft op de temperatuur in huis. Ook als je zelf flink poets komt er lichaamswarmte vrij. Stel het schoonmaken daarom even uit tot het weer wat koeler is.

Doe het zonnescherm omhoog zodra de zon weg is
Onder het zonnescherm blijft veel warmte hangen. Haal het zonnescherm daarom op zodra de zon niet meer schijnt. Zo kan de warmte makkelijker weg en trekt het niet naar binnen.

Zorg voor wat vochtige lucht in huis
Is de lucht in jouw huis erg droog? Gebruik dan een luchtbevochtiger om de lucht wat vochtiger te maken, dit werkt verkoelend. Heb je geen luchtbevochtiger? Hang in plaats hiervan vochtige doeken voor de ramen.

Kies eens voor een salade
Tijdens het koken komt veel warmte vrij. Probeer het fornuis en de oven daarom te vermijden tijdens deze warme dagen en kies eens voor een lekkere maaltijdsalade.

Tot slot, doe het rustig aan. Uiteindelijk komt er ook aan deze hittegolf een eind! :)