Maak je tuin droogte- en hitte-proof!

09 augustus 2022

Een eigen tuin is een fijn gegeven in de zomer, maar het onderhoud kan met aanhoudende hitte of droogte een uitdaging zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw tuin ook in de zomer er fantastisch bij staat en je hier lekker geniet, geven we je enkele tips.

Er zijn vele handigheidjes om je tuin ook tijdens de zomer gezond te houden. Zo kan je fysieke veranderingen toebrengen in de tuin, maar ook inspelen op warmte en droogte.

Maak je tuin klaar voor de zomer
Om de warmte en droogte aan te pakken, is het als eerst belangrijk om tuingrond te beschermen tegen beiden. Dit doe je door bijvoorbeeld gemaaid gras te laten liggen en houtsnippers te strooien. Ook fungeren tuintegels als ovens bij felle zon. Speel je met de gedachte om je tuin aan te pakken, kies dan voor lichte tegels. Op antracieten of zwarte tegels kan je namelijk bijna niet meer met blote voeten lopen als de zon erop heeft gestaan. 

Zorg daarnaast voor schaduw in je tuin. Het planten van een boom of het neerzetten van een parasol kan dus zeker geen kwaad en kan al het nodige schelen. Ook het ophangen van een schaduwdoek of pergolaconstructie geeft schaduw, ondanks dat werken met groen vaak mooier is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dakbomen die veel schaduw geven. Heb je een tuin op het zuiden? Kies dan voor grijsbladerige planten. Deze kunnen vaak beter tegen felle zon en droogte. 

Strategisch water geven
Probeer je gras zo weinig mogelijk water te geven. Als je dat te vaak doet, dan raakt je gras verwend en hebben ze sneller meer water nodig. Laat je gras adopteren en accepteren dat ze soms wat minder water krijgen, want zo blijf je niet de hele tijd bezig. Soms is je gazon dan iets geler, maar dit komt ook doordat de wortels van het gras dicht tegen de oppervlakte zitten.

Als je water wilt besparen, kies dan voor een regenton in combinatie met een druppelslang. Een andere goede tip? Gebruik het water waarin je pasta, rijst of aardappelen kookt om de tuin water te geven. Dit werkt namelijk prima als plantenvoeding. Het is daarnaast geen goed idee om planten water te geven als ze in de volle zon staan. Zo brand je geen gaten in de bladeren en blijven je planten leven. Zo komen ze de zomer door!